TIPS&TRICKS

Här lägger vi upp  tips, tricks och odlingsråd  på hemsidan. Ibland kan det vara ett litet tips men ibland kan det vara mer utförliga guider dock så är det alltid lite kunskap.

Här samlar vi våra tips så skulle man missa ett så är det bara att scrolla neråt för detta är vårt bibliotek, gratis som det bör vara.

 

Dags att beskära och klippa

 

 Hösten brukar oftast vara den period då man beskär sina träd och buskar allt enligt J-A-S vilket betyder Juli, Augusti och September. Varför beskär man då på hösten och inte på våren? Mycket kan förvisso beskäras på våren men dels så är risken större för att det ”blöder” mer plus att många växter som beskärs på våren skjuter betydligt mer skott vilket inte är bra om man vill hålla efter något i storlek.

På hösten däremot så är tillväxten fortfarande så pass bra att läkningen går snabbt, växterna drar inte vatten på samma sätt och istället för att skjuta en massa nya skott så stannar tillväxten upp.

Varför man beskär är är att se till att man hela tiden har unga friska skott då äldre material har lättare att dra på sig tex sjukdomar. När det gäller fruktträd och bärbuskar så handlar det mycket om att få så stor skörd som möjligt.

Att beskära och hålla efter är en viktig del av trädgårdsarbetet och är i grund inget svårt då naturen är väldigt förlåtande mot nybörjare.

Det som behövs förutom det uppenbara, något att beskära så är det lite basverktyg. Sekatör, grensax och en fintandad såg är egentligen det viktigaste och absolut nödvändigaste. Idag finns det mer varianter på detta än någonsin, batteridrivna, bensindrivna och lufttrycksdrivna som alla skall göra arbetet lättare(och dyrare…) men med de tre tidigare nämnda verktygen så klarar man sig bra.

Tänk dock på att verktygen skall skötas om och göras rent dels för hållbarhet men också för att få ”rena” snitt.

När man beskär så brukar man sikta in sig på att få bort skadade, vissna, sjuka, gamla skott/grenar men även vattenskott. Vattenskott är de skott som man ser på tex många fruktträd som har skjutit upp på våren och bara blivit långa taniga skott. Dessa skall alltid tas bort då de bara tar energi.

Om man har problem med sjukdomar och angrepp på sina träd så är det viktigt att allt som klipps bort antingen bränns eller körs bort då det fortfarande är smittsamt.

När man klipper så klipper man med fördel tre-fyra centimeter ovanför en knopp/förgrening och man följer då riktningen på skottet när man klipper/sågar. Snitten skall alltså vara sneda och man skär inte rakt över utan diagonalt.

Värt att tänka på när man beskär tjockare grenar så kan det vara bra att ha antingen sårbalsam eller ympvax nära till hands för att lägga på ett plåster för att förhindra röta.

 

 Perenner och gräs skall däremot klippas på våren så de får vacker vänta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantera vår på hösten

 

Nu när hösten är här är det dags att planera för vad som brukar vara vårens tidigaste blommor nämligen lökväxterna.

Krokus, snödroppar, scilla, påskliljor, tulpaner och mycket mer planteras på hösten och blommar sedan från senvintern till försommaren.

Att plantera är mycket lätt och det är inte mycket att tänka på utöver den information man får på lökförpackningarna(färg, sort, höjd osv) men det finns några bra grundpelare.

1. Små lökar skall sättas så tidigt som möjligt! Snödroppar är ett bra exempel på lökar som skall planteras så tidigt som möjligt.

2. Lökarna skall ner tre gånger så djupt som löken är stor. Detta är en bra tumregel och gäller oavsett hur liten eller stor löken är så detta kan vara bra att tänka på om man skall plantera tex Jättebollök så att man kan gräva tillräckligt djupt.

3. Lök är känsligt för röta så plantera inte där marken är för blöt vintertid. Vill man bättra på så tillsätt fint grus i planteringsgropen.

4. Lökar gillar frukost? När man planterar så är det bra att strö lite benmjöl i botten av gropen så de får en bra start till våren. Ingen vill väl gå och lägga sig hungrig.

5. Allium och narcisser(påskliljor/pingsliljor) är perfekta alternativ om man har närgångna rådjur eller annat vilt som vill äta av lökväxterna.

Det var väl egentligen de viktiga stegen och tänk att de är lika många som fingrarna på handen, lättare att komma ihåg så och mer tips än så skall inte behövas.

Så nu är det bara ut och plantera. Glöm inte bort att de lökar som blommar tidigt som tex krokus är ett viktigt tillskott för pollinerande insekter.

 

 

ODLA TOMATER

Det är något med doften av solvarma tomater från ens egen odling som man aldrig kan få med köpta tomater oavsett hur färska de är.

Att odla sina egna tomater är egentligen hur lätt som helst och man behöver varken trädgård eller växthus för även en balkong är perfekt.

Först får man välja sort eller sorter och det enda man bör tänka på är hur mycket yta man har att odla på för vissa sorter tex många bifftomater kan bli riktigt stora och yviga. Har man begränsat med yta så kan busk eller ampeltomater vara ett bra alternativ.

När man nu valt sin planta så brukar man säga att det bästa är om varje planta får minst 10 liter jord vilket motsvarar en kruka stor som en vanlig skurhink. När man planterar köpta plantor kan man ta bort bladen längst ner på stammen och plantera ner den djupare. Genom att göra så kommer man få ett kraftigare rotsystem vilket ger kraftigare plantor som ger mer skörd. 

Viktigt är också att tänka på att tomatplantor behöver en konstant tillgång på gödning så man kan köpa färdigblandad jord som innehåller mer gödning eller så tillsätter man tex kogödsel i vanlig plantjord.

De flesta sorter behöver ”tjuvas” vilket innebär att man tar bort de där små bladen som kan bildas mellan stjälken och de större bladen. De ser nästan ut som små knoppar till en början men istället blir det bara små blad som tar energi från fruktsättningen.

När plantan är i full blom så kan man skaka lite lätt i dem för att förbättra pollinering dock så brukar detta sköta sig alldeles utmärkt själv.

Glöm inte bort att vattna för när det blir varmt så drar de mycket vatten.

Till sist så plocka ofta för genom att avlägsna mogen frukt tidigt så skjuter det fram nya knoppar snabbare. 

 

SOMMARBLOMMOR EFTER LÄGE

Behöver verkligen alla sommarblommor mycket sol?

 

Svaret är att det finns sommarblommor för alla lägen, från full sol till skugga. Här går vi igenom lite olika sommarblommor för allt från sol till skuggornas dal.

 Tänk på att alla växter vi listar som skuggälskare även fungerar utmärkt i soliga lägen.

– Skugga –

Begonior, alla sorters begonior tex Betulia, Solenia och herrgårdsbegonior trivs alla utmärkt i skugga.

Fuchsia/Bloddroppar gillar också skuggan väldigt bra.

Margeriter fungerar utmärkt i skugga.

Lobelior i sina olika former är en utmärkt skuggväxt.

Daggsalvia är en mycket tålig sommarblomma som frodas i skuggan.

Flitiga Lisa och Lyckliga Lotta är bra skuggväxter.

Tagetes, snöflingor, silverek, hängverbena är ytterligare några alternativ.

 

– Soliga lägen –

Pelargonior av alla sorter, behöver nog ingen presentation. Tål sol och torka.

Potatisblommor, trivs bäst i full sol.

Lavendel, solälskare och dessutom perenn.

Petunior, både vanliga och hängvarianter inklusive Million Bells behöver mycket sol för att frodas.

Nejlikor gillar sol och värme plus behöver inte så mycket vatten.

Snöflinga, trivs lika bra i sol som skugga.

Blomstertobak, både trivs och kan dofta underbart.

Femtunga är en av de tåligaste blommorna då de även tål mycket vind.

Dahlior vill gärna stå soligt, speciellt de största trädgårdsvarianterna.

Diascia eller Tvillingblomma blir som bäst i solen.

Heliotrop, doft av vanilj och gillar solen.

 

Givetvis finns det mycket mer att lägga till på denna lista men det här är ett urval av de vanligaste alternativen.

 

 

 

 

 

ODLA CHILI

Chili har blivit allt mer trendigt de senaste åren och från att ha funnits ett fåtal sorter på marknaden finns det idag ett enormt utbud. Här går vi igenom några små tips om hur du sköter dina plantor med het chili.

Välj sort efter dina behov är ett bra tips för om man bara gillar ganska stark mat så kanske man inte i första hand bör välja de riktigt starka sorterna som Carolina Reaper eller Trinidad Moruga Scorpion utan då är sorter som Jalapeno eller Jamaican Bell mycket bättre.

Styrkan mäts i Scoville(SHU) vilket förenklat är att om man tar en droppe av valfri chili, hur många droppar vatten behöver man för att hettan inte skall märkas alls. En vanlig röd chili i butiken brukar ligga på 5000-10000 Scoville, Habanero på 100000-350000 Scoville medans Carolina Reaper går loss på runt 1,8 miljoner Scoville.

Ta bort fröer och fröhus för att minska hettan för där är den verksamma beståndsdelen capsaicin mer koncentrerad.

Ställ soligt och varmt för chilis är överlag mer värmekrävande än tomater.

När plantorna blommar som bäst så skadar det inte att skaka om de lite försiktigt för att förbättra pollinering.

Skörda ofta, det ger plantan mer tid att producera mer blommor

Glöm inte heller bort att chilis faktiskt går bra att spara från år till år. Ställ in dem innan frosten tar dem och låt dem stå ljust, behöver inte vara jättevarmt. Tidigt på våren så rensar man ur dem och klipper dem för att sedan börja driva på dem igen.

Vill man ha mer tips om chili så fråga gärna i butiken.

 

TA HAND OM DIN GRÄSMATTA

Att ha en grön och frodig gräsmatta är mångas stora dröm men vägen dit genom ogräs och mossa kan vara lite krokig. Här har ni några enkla tips på hur man sköter sin gräsmatta.

 Skugga göder mossa

I de delar av trädgården där det är mycket skugga är det i regel mycket mossa då den trivs bra där skyddad från stark sol. Har man möjlighet att beskära och rensa ur buskar, träd, ris, sly osv så gör det för ju mer ljus man får in desto svårare blir det för mossa.

Gödning och kalkning

Det är lite av ett missförstånd att kalk på något sätt skulle trolla bort mossan på ett kick. Kalk förbättrar förvisso ph värdet i jorden men den har egentligen ingen direkt anti-moss verkan. Varför kalkar man då undrar ni säkert och svaret är helt enkelt att genom att höja Ph värdet i jorden så förbättras växter förmåga att ta upp näring. Näring gör att växter inklusive gräset kan växa sig starkare vilket på sikt gör att det kan tränga undan mossa.

Gödning i olika former, kan vara naturgödsel eller konstgödsel men tanken är den samma. Gödningen gör så att gräset får en bättre tillväxt och kan putta undan mossan. gödsla gärna tre gånger per år(frukost, middag och kvällsmat) men kom ihåg att höstgivan skall inte innehålla kväve för då vill man att rötterna växer.

Ingen mossrivare men vertikalskärare däremot

Har du en mossrivare hemma i garaget? Har du en så ge tusan i att använda den! Mossrivare är en gammal hitte-på maskin som förvisso sliter ur en massa mossa men den sprider också mossan överallt i gräsmattan på samma gång. Vertikalskärare däremot är bra för de ser till att gräsets rötter kan växa sig starkare men gräsmattan bör vara minst tre år innan man vertikalskär. Har man ingen maskin och om man nu inte känner för en maskin till hemma så finns det firmor där man kan hyra dessa för de tillfällen man behöver den.

Är gräsmattan ojämn?

Det är ganska vanligt att man har små hålor osv lite här och där i sin gräsmatta men det är lätt fixat. Lägg på med dressjord på platsen och se till att jorden trycks ihop så den inte sjunker ihop när det regnar. Så sedan på med gräsfrö och låt det gro så är det problemet fixat.

 

 

 

PLANTERA POLLEN

När jord och skogsbruk har gått ifrån gamla odlingstraditioner så har de gamla blommande ängarna i stort försvunnit. Även utefter vägar och järnvägar slåttras vilda blommor ner innan de blommat färdigt. Dessa två faktorer sammanslagna har lett till en minskad mängd av de så viktiga pollinerande insekterna som är livsviktiga för allt växande. Bin, fjärilar och de andra små krabaterna för en tynande närvaro i naturen men faktum är att en liten villaträdgård och även en balkong kan göra en stor skillnad.

Genom att plantera växter som förser insekterna med mycket pollen så ger vi dem bättre möjlighet att åter frodas. 

Växter som lavendel, salvia, gyllenlack, kryddväxter, bärbuskar, fruktträd, ljung och många mer lockar till sig stora  mängder insekter. Låt till exempel kryddor som oregano, mynta och citronmeliss gå i blom för att sedan se massvis med bin men även fjärilar flockas runt blomställningarna.

Se gärna till att servera en pollen-buffe från tidig vår med lökväxter(vintergäck, krokus och påsklikjor) till sen höst(ljung och höstaster) så de små liven har en säker plats att hitta sin mat.

Genom att göra detta så belönas man inte bara med en massa fina fjärilar utan det är faktiskt så att växterna mår bättre om pollineringen fungerar som det är tänkt.

Sen kan man även lägga till biten av att man gör naturen en stor tjänst med vackra och enkla medel.

Fråga gärna i butiken om ni letar efter växter som är bra för pollinerande insekter så hjälper vi er att hitta rätt.

 

GJORD AV JORD

Vi lever av jorden, den ger oss det vi behöver och är bland det viktigaste vi har. Borde då vi inte sköta den på samma sätt som vi sköter våra bilar, hem och inte minst oss själva.

En bra jord är inte bara gödning utan den består av så mycket mer som är viktigt för en bra blomning eller skörd. Att tillsätta organiskt material t.ex kogödsel, kompost osv gör jorden levande då detta skapar bättre förutsättningar för allt levande i jorden från mikroorganismer till daggmaskar. 

Oavsett vad för någon jordmån man har hemma kan man alltid förändra den till det bättre. En lerig jord kan blandas upp med torv, kogödsel och sand för att luckra upp den medans en sandig jord binds upp på samma recept. En levande jord är en bra jord så när man gräver och ser maskar så är detta ett bra tecken.

Uppe på Blomsterlandet kan vi det här med jord och delar gärna med oss av tips och råd både när man köper jord i säck eller om man vill förbättra jorden hemma.

Så vad väntar ni på, låt jorden få lite spa-känsla i år för den belönar er tillbaka.

 

SKÖTA OM CITRUSVÄXTER

Citrusväxter är växter som har en speciell aura runt sig och många är de som drömmer om ett uterum med prunkande citrusträd. Lika många som drömmar är frågorna om hur man bäst sköter om sina citrusträd.

Den här veckan har vi låtit vår citrusexpert Fredrik sammanställa en citrusguide som ni hittar genom att följa länken nedanför.

MÄSTER GRÖNS LEXIKON

Här kan du själv söka efter växtråd i Mäster Gröns blomsterlexikon