SKÖTA OM CITRUSVÄXTER

Här går vår citrusexpert Fredrik igenom hur man sköter sina citrusväxter och det är inte så svårt som många tror att förverkliga drömmen om att odla sina egna citroner.

 

MEDELHAVSVÄXTER?

Citrusväxter ingår i det som brukar kallas medelhavsväxter dock så är det ingen specifik växtfamilj utan ett samlingsnamn för egentligen alla växter som växer runt medelhavet. Bara namnet säger lite om miljön de trivs i för sol och värme utöver god mat är det vi förknippar medelhavet med. Medelhavsväxter trivs bra i sol och tål även mycket värme viket gör de lämpade för altaner men även uterum och växthus.

VILKEN SORT?

Citron, lime, apelsin, kumquat, limequat, fortunella och många sorter till finns på marknaden idag och det är inte lätt att stå där i butiken omgiven av alla dessa sorter för att välja ett. Det viktigaste att tänka på är givetvis vad vill man ha utav frukten?

Vill man ha något gott att äta direkt från kvisten så är t.ex apelsinerna oslagbara men är det för matlagning, drinkar osv så är Lime ett bra val. Så tänk noga vad du vill göra med frukten och vad du använder mest i din vardag.

 Viktigt att tänka på är storleken på plantan eller rättare sagt hur stor kan plantan bli och hur stor behöver den bli? Det finns inget riktigt enhetligt svar på den frågan men oftast är det så att sorter som slutar med quat som kumquat eller limequat är mer buskväxande vilket gör att de inte behöver riktigt lika mycket yta. Citroner och apelsiner är bra exempel på sorter som kan bli riktigt stora med åren vilket gör att de behöver mer yta.

Om man inte är så intresserad av frukten utan mest de väldoftande blommorna så är det så att nästan alla citrusväxter blommar två gånger per år(höst/sen vinter). Vill man ha mycket blommor så bör man välja en sort där frukterna är av den mindre sorten t.ex lime.

PLANTERING

Citrusträd är inte så svåra att plantera utan det handlar om två saker som är avgörande vilket är jord och utrymme.

Jorden bör vara lite mer lerblandad men som tur är finns det idag färdiga jordblandningar till citrusväxter. Namnet på dessa kan variera beroende på tillverkare men oftast heter de helt enkelt citrusjord eller medelhavsjord men är man osäker så fråga bara i butiken.

Ett vanligt missförstånd när man köper eller när det är dags att plantera om sitt citrusträd är att ju större kruka desto bättre är det. I många fall är det så när det gäller fruktträd men dock inte med citrusväxter som trivs bäst med trånga skor. Krukstorleken som den är planterad i vid köp är perfekt första året och vill man plantera om den nästföljande år så välj en kruka som snäppet upp i storlek.

SOMMARTID

Under senvåren och sommaren så är skötseln som enklast då det i huvudsak handlar om att vattna. När temperaturen utomhus är tillräckligt varm vilket brukar vara i slutet av maj så kan man ställa ut plantorna på altanen. De har heller inga problem med att stå kvar inne i uterummet eller på balkongen då de älskar både ljus och värme. Under sommaren så är tiden då frukterna mognar som bäst och var inte oroliga ifall det tar lite tid för citrusfrukter utvecklas långsamt.

Vattningen skall vara regelbunden och håll en jämn fuktighet i jorden men se till att det inte blir restvatten ståendes i krukan.

Gödning ges året runt och doserna varierar från tillverkare men köp i första hand specifik citrusgödning då den innehåller mer järn än vanlig gödning. Citrusväxter vill gärna ha lite mer järn än många andra växter och ett gammalt tips för att berika jorden med lite extra järn är faktiskt att stoppa ner några tabletter med järntillskott i jorden. Helt enkelt sådana tabletter man äter som kosttillskott för då höjer man järnnivån och bladen på plantan blir mörkt gröna.

VINTERFÖRVARING

Nu kommer vi nog till den absolut vanligaste frågan vilket är ”Hur gör man på vintern?”

Det är faktiskt inte svårt alls men vissa saker bör man tänka på för det är väldigt viktigt om man verkligen vill lyckas med citrusväxter.

Citrusväxter vill med fördel stå ljust och svalt under vintern.

Har man ett uterum som är delvist uppvärmt, det räcker att det inte går under 10 grader så är plasten given för i en sådan miljö trivs de utmärkt. Givetvis går det lika bra med inglasad balkong eller liknande så länge man håller tempen.

Givetvis är det så att inte alla har uterum och dylikt vilket gör att man får leta efter andra vinterplaceringar. Garage, källare och andra platser där det oftast är lite svalare plus med visst ljusinsläpp fungerar bra. Det är lättare att fixa med ljuset än temperaturen för det finns så mycket växtbelysning idag som kan stötta upp medans man ogärna sänker tempen i vardagsrummet till 12 grader.

Låt plantan stå ute så länge som möjligt på sensommaren till tidig höst för lite svalare temperaturer gynnar knoppsättningen. När man väl tar in plantan så är det normalt att den tappar en del blad och knoppar men det är inget som påverkar plantan i längden.

När väl plantan ställt in sig på att vintervila så kommer den även behöva mindre vatten så dra ner på den biten och var extra vaksam på att bli av med eventuellt restvatten.

Har man möjlighet så är det bra när våren börjar komma igång att ge den mer ljus, öka värmen så att den kommit igång ordentligt innan man skall ta ut den igen. Detta kan man börja med  i mars för då har den någon månad på sig att starta upp ordentligt.

Det är vanligt att den skjuter långa skott under vintervilan och dessa är det bara att klippa bort för de är inte några bra tillväxtsgrenar utan de kommer bara ta onödig energi från plantan.

 

Med det så var denna lilla guide till ända och vi hoppas att den gett svar på de mesta bitarna när det gäller citrusväxter.

Har man mer frågor är det bara att antingen fråga i butiken, via facebook eller använda kontaktsätten som finns längst ner på sidan.

 

TILLBAKA TILL VECKANS TIPS

Contact Us

KONTAKT

TELEFON, 0522-65 33 20
EMAIL, info@blomsterlandet.net
ADRESS, Nordmannerödsvägen 14, 451 55 Uddevalla

ÖPPETTIDER
Mån-fre 09-19, Lör-sön 10-16, Röda dagar 10-16.

Midsommardagen, juldagen och nyårsdagen Stängt. Öppettider under högtider och helgdagar kan variera, vi lägger upp öppetiderna inför varje högtid på Facebook